Jorien Vermeer-Heemskerk

HR Officer, Banijay Benelux

Aanleiding

Banijay Benelux (voorheen Endemol) en How Company werken al lang succesvol samen. Dat is begonnen met het MT dat individueel trainingen heeft gevolgd gericht op persoonlijke ontwikkeling en leiderschapsontwikkeling.

Tegenwoordig verzorgt How Company voor alle medewerkers organisatiebreed de training Communicatie Stijlen in-company.

Recent heeft er een herstructurering plaatsgevonden, Endemol is overgenomen door Banijay, er zijn dus veel nieuwe medewerkers die de training  Communicatie Stijlen nog niet hebben gevolgd. We willen graag dat alle medewerkers dezelfde taal spreken. De training is ook een mooi begin om mensen van verschillende afdelingen bij elkaar te brengen; de training dient dus meerdere doelen.

Thema's:
  • Persoonlijke leiderschap
  • Communicatie
  • Leiderschap
  • Maatwerk
  • Incompany
  • Teamontwikkeling

Dingen zeggen of dingen uitstralen dat zijn twee verschillende dingen.

Aanpak

Veel van onze productiemedewerkers en soms ook backoffice collega’s nemen deel aan de training Communicatie Stijlen. Als  je in de productie van een televisieprogramma werkt kun je de training goed gebruiken om te zorgen dat je de juiste communicatiestijl inzet om zo makkelijker samen te werken. Dat is handig want je werkt steeds met veel verschillende mensen samen. Mensen vliegen in en uit. Dan is het handig als je snel kunt schakelen om samen met je collega’s de juiste resultaten te bereiken. Als je langer met mensen samenwerkt, zoals in de backoffice is dat makkelijker, je weet hoe je met een bepaalde collega het beste samenwerkt. 

Er zijn veel nieuwe collega’s, alle gelegenheid dus om al tijdens de training de stijlen van je collega’s te herkennen en te zien of je de juiste stijl herkent.

Verder organiseren we soms ook een vervolg van een halve dag op de Communicatie Stijlen training. Dan wordt de theorie opgefrist en kan er verdieping worden aangebracht op de eerste dag. Veel medewerkers hebben al de basistraining de Communicatie Stijlen gevolgd. Toch zijn medewerkers soms toch zoekende en soms zakt het wat weg. Met deze vervolgtraining kunnen we de puntjes op de “i” zetten:  in deze vervolgtraining ligt de nadruk op: “kijk hier nog eens naar – denk daar nog eens aan”.  Je merkt dat als je in je flow zit dat bepaalde zaken toch wat naar de achtergrond verdwijnen. Door het organiseren van een vervolgtraining zorgen we ervoor dat de communictiestijlen blijven leven in onze organisatie.

Resultaat

Mensen ervaren de training als leuk en nuttig. Ze leren veel over zichzelf en hoe met andere stijlen om kunt gaan. Dat brengt je verder in gesprekken. Het uitgangspunt is: gebruik de tools om met iemand een beter gesprek te kunnen voeren dan voorheen. Let dus op de signalen, want woorden zeggen niet alles. Juist niet. De training is voor iedereen nuttig. Zeker als je een moeilijk gesprek voert, door inzet van de tools kun je er dan ook echt zijn voor een ander.

Het is lastig om medewerkers te missen in de productie, maar de training levert direct resultaat op, daarom is het de tijdsinvestering dubbel en dwars waard .
Mensen krijgen een spiegel voorgehouden. De bewustwording dat ze zelf een stijl hanteren, dat mensen op een bepaalde manier naar je kijken. ”Wellicht kan ik mijn stijl aanpassen” dat hoor ik vaker dan dat mensen iets vinden van de stijl van een ander. De inhoud van de training wordt veel  toegepast.

Het is makkelijk om alleen naar woordkeuze te kijken. Neem het complete plaatje in ogenschouw: kijk ook naar oogopslag en houding. Daar haal je zoveel meer uit dan sec wat er gezegd wordt. Ik denk dat daar voor iedereen grote winst te behalen is. Of je in de Productie of backoffice werkt en ook in je privéleven.

Over Banijay Benelux

Banijay is een collectief van multi-getalenteerde creatievelingen on- en off-screen, verenigd in ambitie en divers in denken. Met onze unieke labels ontwikkelen, creëren en distribueren we videocontent met lokale en wereldwijde aantrekkingskracht. Voor elk platform en in alle denkbare genres.

Meer weten https://banijaybenelux.com/